ЈП Комуналец активно се вклучи во акцијата на Општина Битола за чистење на дивите депонии заедно со јавните комунални претпријатија „Нискоградба“ и „Водовод“. Активностите ги изврши на пет локации на ул.Кичевска, ул.Игњат Атанасовски, На ул. Партизанска (кај поранешниот ресторан Парк), на ул Прилепска (зградата Пелагонка) и на магистралниот пат Прилеп Ресен.